Nové recepty našich členů z výstavy: ROK 2017, 2018

2017

CHILLI PASTY:

Sambal Oelek

Suroviny: 500g červených chilli papriček, 2 stébla citrónové šťávy, 6 stroužků česneku, čerstvý zázvor (5cm), 2 polévkové lžíce vinného octa,  1 polévková lžíce třtinového cukru, sůl, olej

Postup: z chilli papriček, citronely, česneku a zázvoru vytvoříme pastu. Do směsi přidáme vinný ocet, olej a zlehka orestujeme 2-3 minuty. Potom přidáme cukr a ještě chvíli orestujeme, dobře mícháme. Dochutí se citrónovou šťávou a solí, dáme do sklenic.


Red Death

Suroviny: 2kg červených kapií nakrájených na drobné kousky, 100g sušených papriček Naga Jolokia, hrubozrnná sůl, balsamikový ocet, pepř

Postup: Na dno čisté sklenice nasypeme cca 2cm kapií, lžičkou přisypeme sušenou chilli papričku, hrubozrnnou sůl a špetku pepře. Toto opakujeme. Pak se vše zalije balsamikovým octem. Přes vršek sklenice navlékneme kus dámské punčochy, převážeme a umístíme do chladu. Směs musí dýchat. Necháme týden odstát. Během druhého týdne je třeba směs 1x denně zamíchat. Po dvou týdnech směs pořádně rozmixujeme a plníme do sklenic.

Do těchto směsí nedávám konzervant, jen je zavařím 20 min. na 80°C.

Je to vhodné na dochucování grilovacích marinád a rozličných masových směsí.


CHILLI OMÁČKY:

Chilli - švestková omáčka

Suroviny: 1kg švestek, 4 oloupaná nakrájená jablka, 8 lžic vody, 8 lžic vinného octa, 2-8 chilli-Habanero, 2 lžíce celého barevného pepře, 6 lžic třtinového cukru, 1 lžička soli

Postup: Oloupaná jablka rozvařit ve vodě, přidáme vše ostatní a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Plníme do sklenic a sterilizujeme.


Medová chilli omáčka z rajčat a papriček Habanero

Suroviny: 2,5kg rajčat, 0,5kg červených kapií, 10 papriček Habanero, pepř, 7 stroužků česneku, 1,5 lžic estragonového vinného octa, 1 lžíce limetkové šťávy, 12 lžic medu, několik lžic třtinového cukru, špetka soli

Postup: Rajčata, kapie, Habanero, pepř, sůl, česnek zalijeme šálkem vody a uvedeme do varu. Směs necháme probublávat asi 30min. a mícháme. Potom umixujeme na jemnou omáčku. Přidáme vinný ocet a limetkovou šťávu a vaříme dalších 10min. Nakonec přidáme med, zamícháme. Třtinový cukr přidáváme postupně, ochutnáváme, aby se nepřesladila. Nakonec ještě vaříme 5min., dáme do sklenic.


Jemná medová chilli omáčka ze zralého manga a ananasu

Suroviny: 1 zralé mango, 1 větší zralý ananas, 5-8 papriček (Ravit), 3 bobule jalovce, pepř, špekta soli, 1 lžíce estragonového vinného octa, 1 lžíce limetkové šťávy, 4-5 lžic medu, několik lžic třtinového cukru

Postup: mango a ananas nakrájíme, přidáme papričky, rozmačkaný jalovec, nadrcený pepř a sůl. Uvedeme do varu a mírně vaříme 25min. Umixujeme. Znovu uvedeme do varu, přidáme vinný ocet a limetkovou šťávu a vaříme dalších 10min. Nakonec přidáme med a zamícháme, třtinový cukr přidáváme postupně podle chuti (8-12 lžic). Povaříme dalších 10min. Dáme do sklenic.

Všechny omáčky zavařuji 20min. na 80°C


Chilli plněné rozinkami v octovo medovém nálevu

Postup: Papričky naplníme rozinkami a zalijeme nálevem ze stejného množství medu, octu a vody, zavaříme.


Rajčatová hořčice

Suroviny: 1kg rajčat, 1kg papriky kapie, 1/2kg cibule, 3 feferonky, 1dcl oleje, 1dcl octu, 10dkg cukru, 1/2 deka

Postup: Vše nakrájet, dát do hrnce a povařit 1/2 hodiny. Rozmixovat, do sklenic a zavařit 15min. 80°C


Jablkový koláč s drobenkou

Suroviny: 2 hrnky pol. mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, hrnek mléka.

Postup: Smíchat, vylít na vymazaný nebo papírem vyložený plech, nastrouhat jablka, posypat rozinkami, skořicí, nahoru drobenku.


Fazolové brownies

Suroviny: 180g hl. mouky, 110g třtinový cukr, 2 banány, 1,5dcl sojové mléko, 50g (4 lžíce)kakaa, 1 prášek do pečiva, 500g vařených červených fazolí (2 konzervy).

Postup: Fazole slijeme, propláchneme, banány oloupeme, s mléke rozmixujeme do hladka.

Sypké smícháme zvlášť, pak smíchat sypkou a rozmixovanou část.

Na plech ve vrstvě 1 cm, středně velký plech. 30min. 180°C 


Cuketový džus

Suroviny: 2kg nakrájené cukety, 2 citrony, 2 pomeranče bez kůry a jader, 40g kys. citronové, 2l vody, 750g cukru

7l minerálky na rozředění (neperlivé)

Postup: Nakrájené cukety bez jader plus ostatní suroviny vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme a zředíme. Přes sítko přecedíme a plníme do lahví. Dáme do chladna.


Pečený čaj 2. varianta

Suroviny: ovoce- jablka na kostky, ostružin, borůvky, rybíz; třtinový cukr 1:1 k ovoci; koření: skořice (polámaná na kousky), hřebíček, badyán, anýz, kardamon (vcelku)

Postup: Do hlubokého plechu promíchat ovoce s cukrem a kořením. Dát do trouby, když se cukr rozpustí a ovoce pustí šťávu, přelije se do sklenic, které se nechají dnem vzhůru vychladit. Podáváme několik lžic do hrnku, zalít horkou vodou.


Cuketový džem se zázvorem

Suroviny: 1kg očištěné cukety, 2ks velké citrony (šťáva), 30g čerstvý zázvor (očištěný), 500g krystalového cukru, 1balení želírovacího přípravku s pektinem 2:1

Postup: Očištěné a nakrájené cukety, citronovu šťávu a trochu cukru 2-3 lžíce, dáme do hrnce se silným dnem a za stálého míchání pomalu vaříme dokud cuketa nezměkne. Těsně před vypnutím přidáme na jemno nastrouhaný zázvor a zamícháme. Vypneme, necháme chvíli vychladnout (5min), a pak rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou masu. Dále postupujeme dle návodu na obalu želírovacího přípravku.

Na závěr můžete do džemu přidat trochu kyselin citronové, džem bude hustší.


Borůvková marmeláda - varianta 1

Suroviny: 1kg borůvek, 1kg cukru, Gelfix, špetka mleté skořice, 1 hřebíček

Postup: Umyté borůvky dáme do hrnce s cukrem, přidáme gelfix, skořici a hřebíček. Přivedeme k varu a promícháme. Když máme správnou hustotu, odebereme případnou pěnu a plníme do sklenic.


Borůvková marmeláda - varianta 2

Suroviny: 1kg borůvek, cukr, Gelfix

Postup: Borůvky nasypeme do hrnce, podlijeme trochou vody a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut. Gelfix smícháme se dvěmi lžícemi cukru a přidáme do směsi. Dále přidáme kys. citrónovou a cukru dle chuti. Vaříme asi 10 min. dle hustoty. Nakonec plníme do vyhřátých skleniček, uzavřeme a necháme vychladit dnem vzhůru.


Domácí majonéza

Suroviny: 250ml mléka, 400ml řepkového oleje, sůl, mletý pepř, 3-4 stroužky česneku, vinný ocet 4 lžíce

Postup: Do mléka dáme česnek a vinný ocet. Začneme ručním mixérem šlehat a pomalu přidáváme olej, směs postupně houstne. Osolíme a opepříme dle chuti, vhodná je i nějaká bylinka (pažitka, petrželka, celer). Majonéza vydrží v lednici několik dní.


Domácí lečo na sladko

Suroviny: 500g rajčat, 250g bílé papriky, 3-4 velké cibule, pepř černý celý (cca 5 kuliček), nové koření (cca 5 kuliček), bobkový list (2ks), cukr, sůl, olej nebo sádlo, plnotučná hořčice

Postup: Cibuli nakrájíme na tenké proužky, které necháme na sádle zesklovatět. Přidáme na kousky nakrájená rajčata a papriky. Vše podlijeme trochou vody, přidáme bobkový list, pepř, nové koření, sůl, cukr a necháme dusit doměkka. Pro zahuštění je možné použít jednu lžičku plnotučné hořčice.


Domácí lečo pikant

Suroviny: 500g rajčat, 250g bílé papriky, 2-3 chilli papričky, 3-4 velké cibule, pepř černý celý (cca 5 kuliček), nové koření (cca 5 kuliček), bobkový list (2ks), cukr, sůl, olej nebo sádlo, plnotučná hořčice

Postup: Cibuli nakrájíme na tenké proužky, které necháme na sádle zesklovatět. Přidáme na kousky nakrájená rajčata a papriky. Vše podlijeme trochou vody, přidáme bobkový list, pepř, nové koření, sůl, cukr a najemno nasekané kousky chilli papriček. Necháme dusit doměkka. Pro zahuštění je možné použít jednu lžičku plnotučné hořčice. 


POMAZÁNKY:

Bazalková pomazánka

Suroviny: pomazánkové máslo, bazalka najemno nakrájená (může se podrtit v hmoždíři), česnek, sůl, pepř, trochu majonézy


Pomazánka z řapíkatého celeru

Suroviny:1ks řapíkatého celeru,1ks pomazánkového másla,2ks taveného sýru,1lžíce tatarky,1stroužek česneku,sůl,pepř,rybí koření

Postup: řapíkatý celer najemno nastrouháme na struhadle společně se stroužkem česneku, přidáme pomazánkové máslo,tavené sýry,1 lžíci tatarky a dobře rozmícháme nebo rozmixujeme, pak dochutíme solí.


Celerová pomazánka - varianta 2

Suroviny: 1ks středního celeru, jemný tavený sýr nebo jogurt, nebo tatarka (dle chuti), sůl, koření dle chuti, možno měkký salám

Postup: Celer nastrouhat najemno, přidat jemný tavený sýr (jogurt, tatarku), promíchat, dochutit dle zvyku, možno přidat měkký salám.


Cukeťák - 2. varianta

Suroviny: 1 menší cukina, 1 větší brambor (strouhat na hrubém struhadle), 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku oleje, 4 celá vejce, 1 prášek do pečiva, 1 větší cibule, 5 stroužků česneku, 15dkg nastrouhaného tvrdého sýru, 20dkg nastrouhaného měkkého salámu, majoránka, kmín, sůl, pepř, houby

Postup: vše smícháme dohromady, nalijeme na vymazaný plech sádlem. Pečeme při 180°C dozlatova.


Šarišské zelí

Suroviny: 1 menší hlávka zelí, 1 větší cibule, 3-4 oloupaná rajčata, 3-4 bílé nebo žluté papriky

Postup: Do uvařeného a zcezeného zelí vmícháme cibuli a papriky, které jsme si podusili na oleji a vodě. Poté přidáme nakrájená rajčata a zelí zahustíme a ochutíme dle chuti (ocet, sůl)


Cuketové zelí

Suroviny: 1 větší cuketa, slanina, 2ks cibule, sůl, pepř, ocet, sádlo, cukr, hl. mouka

Postup: Cuketu si očistíme, vydlabeme jádra, a kousky cukety nastrouháme na struhadle s většími oky. Na sádle si zpěníme slaninu nakrájenou na kostičky společně s nakrájenou cibulkou, pak přidáme nastrouhanou cuketu, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody a dusíme za stáleho míchání cca 10min. Aby se nám cuketa nerozvařila, dle potřeby můžeme zaprášit hladkou moukou, ale nemusíme. Dochutíme octem, popřípadě cukrem.


Pečená rajčata

Suroviny: rajčata, třtinový cukr, balzamikový ocet, olivový olej

Postup: Rajčata rozpůlíme, vložíme na plech s pečícím papírem, osolíme, posypeme třtinovým cukrem, přiměřeně pokapeme balzamikovým octem a olivovým olejem. Vložíme do vyhřáté trouby na 150°C, po 30 min. stáhneme na 120°C a sušíme. Hotové jsou podle velikosti, cherry rajčata za 3 hodiny, větší 3-5 hodin. Plní se do sklenic s česnekem a tymiánem, zalijí se olivovým olejem. Zavařujeme 15 min. na 80°C. Z 5 plechů jsme udělali 11 skleniček 210 ml.


Bazalkové pesto

Suroviny: 40g lístků bazalky, 40g parmazám (Gran Padano), 80g olivový olej, česnek dle chuti

Postup: Omytou bazalku společně s jemně nastrouhaným sýrem, polovinou olivového oleje a česnekem mixovat a postupně přidávat druhou polovinu oleje. Možno různě přikořenit, není nutné. Uchovávat v menších skleničkách v lednici.


Cuketové kuličky

Suroviny: polovina větší cukety, přibližně stejné množství tvrdého sýra, 2 vejce, strouhanka, sůl, (koření dle chuti)

Postup: cuketu nastrouháme, při větším množství tekutiny slijeme, smícháme s nastrouhaným sýrem, vajíčky a strouhankou. Smísíme do vláčného těsta, okořeníme dle chuti, uděláme menší kuličky, opékáme v oleji.


Jablkovo-ořechový řez

Suroviny: 150g mletého cukru, 250g pol.mouky, 2 vejce, 1 lžíce kakaa, 200ml oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, 1/4l mléka, 350g nastrouhaných jablek, 100-150g nasekaných ořechů

Poleva: 80g másla, 80g mletého cukru, 1/2 pudingového prášku, 1,5 lžic horké vody, 1 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa

Postup: Cukr (i vanilkový), mouku, vejce, olej, kakao, rum, mléko a prášek do pečiva smícháme a vše vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Přidáme vrstvu nastrouhaných jablek a ořechů. Upečeme. Vychladlý moučník polijeme polevou.


Cuketovo-čokoládový koláč

Suroviny: 40dkg cukety jemně nastrouhané a nevymačkané, 35dkg pol. mouky, 30dkg cukru krupice, 3 celá vejce, 5 lžic oleje, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce tmavého kakaa

Postup: Vše smícháme a pečeme 15 minut.


Rybízové víno (10 litrový demižon)

Suroviny: 2,5 l rozmačkaného rybízu, 4 l svařené vody s 1,5 kg cukru, 1 balíček vinných kvasinek

Postup: rozmačkaný rybíz nalijeme do demižonu a necháme 1 až 2 dny rozkvasit. Poté nasypeme kvasinky, zalijeme vychladlou sladkou vodou a uzavřeme zátkou s bublátkem. To pak zakapeme voskem a necháme stát při pokojové teplotě. Až přestane bublat asi po 1 až 1,5 měsíci slijeme kal, pokud je třeba dosladíme a opět uzavřeme asi tak na 14 dní.


Štáva z červené řepy - 2. varianta

Postup: 1 a 1/2kg červené řepy-očistit, nastrouhat, vaříme 1 hodinu ve 4 litrech vody. Pak scedíme a přelijeme přes plenu, na 1l dáme 1kg cukru, převaříme, přidáme 8dkg kys.citrónové plus trochu konzervačního prostředku rozmíchaného v trošce rumu, přidáme 1 aróma (malina, griotka, višeň nebo jahoda), zamícháme a nalijeme do vyhřátých sklenic a zazátkujeme.


Dýňový džus

Suroviny: 3kg dýně, 2 1/2l vody, 1 polévková lžíce kys. citrónové, 2 celé citróny a pomeranč (nakrájet i se slupkou), 1,2kg cukru-vše hodinu vařit

Postup: po hodinovém vaření rozmixujeme, přecedíme přes síto, přidáme 10l vody (převařené + 1 šťávu citron nebo pomeranč). Horké nalijeme do plastových lahví a zazátkujeme.


Malinová šťáva

Suroviny: 2kg malin, 2l vody, 4dkg kys. citrónové

Postup: Vše se zamíchá a nechá se do druhého dne stát. Pak se přecedí přes síto a potom přes plenu. Na překapanou 1l šťávu se dá 1kg cukru, vaří se 10min., nakonec se přidá trochu konzervačního přípravku. Horké se lije do vyhřátých sklenic a zazátkuje.


Rybízová šťáva

Postup: Na 3l čisté šťávy se přilije 2l vody a nechá se 10min. vařit, pak se přidá 5kg cukru, 5dkg kys. citrónové, přivedeme do varu a necháme 5min. vřít. Nakonec se přidá 1/2 lžičky konzervačního přípravku rozpuštěného v trošce vody nebo rumu. Horké se lije do vyhřátých sklenic a zazátkuje.


Jablečná šťáva

Postup: 3l šťávy (moštu) přecedíme přes plenu, 2l vody převaříme, přidáme 5kg cukru, 5dkg kys. citrónové, vše převaříme a dáme do vyhřátých sklenic a zazátkujeme.


Domácí víno z hroznů

Postup:  Z nasbíraného vína asi dva 10l kyble je třeba otrhat bobule a lehce je propláchnout. Z bobulí se vylisuje šťáva ručně nebo lisem. Vylisované bobule dám do připraveného demižónu. Šťávu asi 6 litrů dáme do hrnce, přidáme asi 1,5kg cukru dle sladkosti bobulí a připravené kvasinky. To vše při teplotě 80°C promícháme, necháme vychladnout a vlijeme do demižónu. Přidáme 5-6 litrů vody, dáme bublák. Víno při pokojové teplotě bublá 2-3 týdny. Lisované hrozny spadnou ke dnu. Poté víno stáhneme, bobule vytáhneme a demižón vyčistíme. Víno dáme zpět, dle chuti přidáme cukr a kvasinky. Dáme bublat a už jen čekat.


2018

Broskvový koláč na plech

Suroviny: 2 hrnky pol. mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku mléka, 1 prášek do pečiva, 2 celá vejce.

Postup: Vše se smíchá, nahoru na těsto přidáme směs připravenou z tvarohu, cukru a citronové kůry, poté poklademe ovoce a nakonec posypeme připravenou drobenkou. Pečeme na 180 stupňů půl hodiny.


Buchta s jablky a pudinkem

Suroviny: 1 tuk na pečení, 40 dkg hladké mouky, 8 lžic mléka, 1 prášek do pečiva. Na náplň: 1,25 kg jablek, 2 vanilkové pudinky, 8 lžic cukru.

Postup: Polovinu těsta dáme na vysoký plech, poklademe na plátky nakrájenými jablky (náplň), přikryjeme druhou polovinou těsta. Pečeme 25 - 30 minut při 175 stupních.


Šlehačková bábovka

Suroviny: 250 ml šlehačky, 250 g cukru, 300 g hladké mouky, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, ovoce dle chuti.

Postup: Do mísy nalijeme smetanu, přidáme celá vejce a promícháme metličkou. Zašleháme cukr a mouku s práškem do pečiva. Část hmoty nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Můžete proložit ovocem dle chuti. Zbytek těsta obarvěte kakaem a nalijte do formy. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Ještě teplé pocukrujte.


Makovník

Suroviny: 3 hrnky hladké mouky, 1,5 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 1 hrnek oleje, 2 hrnky mléka 1,5 hrnku mletého máku, 2 pol. lžíce marmelády.

Postup:  Vše se smíchá dohromady a vylijeme na vymazaný plech, nebo plech s pečícím papírem a pečeme 20 minut při 170 stupních. Může se pocukrovat nebo polít citronovou polevou.


Jablečný štůdl z celozrné mouky

Suroviny: 3 hrnky (cca 2 dcl) celozrnné špaldové mouky jemně mleté, 3/4 hrnku kvalitního oleje (sezamový, slunečnicový ....), voda dle potřeby (vychází to na 3/4 až jeden hrnek), špetka soli, 4 větší jablka, 3/4 hrnku spařených rozinek, 1 lžíce skořice, 1/4 hrnku vlašských nebo jiných strouhaných ořechů, 3/4 hrnku vlašských, neb jiných ořechů nalámaných na větší kusy, 4 lžíce sladěnky (nemusí být), 3 lžíce sušeného sladovitu (nemusí být).

Postup: Jako první smícháme mouku, olej, sůl a vodu a uhněteme sředně hutné těsto, se kterým se dobře pracuje. Pokud se drobí a je příliš suché přidáme trochu vody, pokud je moc mazlavé, snese ještě trochu mouky. Těsto necháme chvilku v ledničce odpočinout. Mezitím spaříme propláchnuté hrozinky vařící vodou. Potom vykrájíme jablka a nakrájíme, nebo nastrouháme na tenké plátky. Jablka není nutné loupat, ve slupce je spousta prospěšných minerálů, ale pokud je máte rádi oloupaná, nevadí to. V míse smícháme nakrájená jablka, skořici, na kusy nalámané ořechy a hrozinky. Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme z prního tenký obdélníkový tvar. Těsto by se nemělo lepit, takže není nutné ho podsypávat. Vyválené těsto namotáme na váleček a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto zde rozmotáme, prostředek posypeme mletými ořechy, na to navrstvíme nakrájená jablka s hrozinkami, můžeme pokapat sladěnkou a pevně zabalíme. Nejprve přehněte okraje na kratší straně štrůdlu a posléze pevně utáhněte nejdřív jednu delší stranu a přes to druhou. Těsto by mělo zabalit celou náplň a nikde by neměla vzniknout díra. Opatrně prstem upevněte přehyby na těstě, aby náplň nemohla vytéct ven. Stejně pokračujte i s druhým štrůdlem.

Pečeme v předem předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 - 25 minut. Po upečení a vychladnutí je možné ho posypat sušenou sladěnkou, pak vypadá jako pocukrovaný, ale není to vůbec nutné, chutná výborně i tak. Nechte si kousek těsta stranou na opravy. Může se stát, že se vám kus štrůdlu protrhne, nebo se vám nepodaří zabalit tak, jak jste chtěli. Pak jednoduše rozválejte těsto na velikost větší, než je díra a přiložte ho, jako záplatu okraje záplaty prsty pevně přimáčkněte. Pokud vám těsto nezbylo, vyrobte si od oka.


Ořechová pomazánka

Suroviny: 1 máslo, 10 dkg strouhaného sýra, 5 dkg mletých ořechů.

Postup: Vše smícháme, popřípadě přisolíme, natíráme na jednohubky.


Hořčice z cuket

Suroviny: 2 kg cuket (očištěná bez jader), 1 palička česneku (celá, středně velká palice). 80 g cukru krupice, 1 lžíce soli, 250 ml octa, 100 ml rostlinného oleje, 200 g hořčice plnotučné, feferonka není nutná.

Postup: Nasekáme cukety, dáme je do hrnce, přidáme česnek nasekaný na kousky, ocet, sůl, olej, hořčici a za občasného míchání dusíme pod poklicí. Po změknutí vše rozmixujeme na hustou kaši. Dáme do sklenic a sterilizujeme 10 minut na 180 stupňů.


Pomazánka z cukety

Suroviny: 1,5 kg cukety, 3 polévkové lžíce sádla, 6 ks středních cibulí, 1 středně velká palička česneku, 1 kávová lžička zázvoru, 1 kávová lžička pálivé papriky, 2 ks malé rajčatové protlaky, 4 pol. lžíce sójové omáčky, sůl dle chuti.

Postup: Na sádle osmažíme cibuli, přidáme cukety, rozdrcený česnek, sójovouu omáčku a sůl. Dusíme 30 minut. Nakonec přidáme protlak, povaříme a plníme do sklenic. Sterilizujeme 15 minut na 80 stupňů.


Pomazánka z červené řepy

Suroviny: 2 uvařené červené řepy, 2 sýry (měkké) eidam (5 dkg), 2 - 4 stroužky česneku, sůl, pepř, ocet (dle chuti).

Postup: Nastrouháme vše na jemném struhadle, smícháme dohromady, ochutíme a mažeme na jednohubky.


Čalamáda

Suroviny: rajčata, červené papriky, cibule, 1 deko, 2 dcl oleje, 2 dcl octa, 30 dkg cukru, feferonka

Postup: Všechnu zeleninu nakrájíme, přidáme nálev a povaříme 45 minut. Poté přepasírujeme, dáme do sklenic a zavaříme jen na chycení víček.


Zeleninový salamandr

Suroviny: 1 kg rajčat, 1/2 kg paprik, 1/2 kg cibule, 1/2 hořč. sklenky oleje, 1/2 hořč. sklenky octu, 10 dkg cukru, 1/2 balení Deka

Postup: Zelenina se pomele na masovém mlýnku, nakonec se celá směs vaří pomalu asi 3/4 hodiny. Sterilizuje se 20 minut na 80 stupňů.


Marmeláda z jablek a ananasu

Suroviny: 1 kg jablek, 1 plechovka ananasu, 1 citron, 750 g cukru krystal, (1 oddenek čerstvého zázvoru)

Postup: Jablka oloupeme a nastrouháme. Lehce povaříme v hrnci s ananasem až do změknutí. Kdo chce může nastrouhat zázvor. Jak se začnou jablka rozvařovat, tak vše rozmixujeme, přidáme cukr a citronovou šťávu a znovu vaříme, až vše zhoustne. Ještě horkou marmeládu nalijeme do sklenic zavíčkujeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.


Ostružinový likér:

Suroviny: 1 litr ostružin, 1/2 l vody, 1/2 l cukru, 1 skořice, 1/2l vodky (rumu)

Postup: Ostružiny rozmačkáme a necháme v lednici v chladu 2 dny odležet. Poté přecedíme a přidáme vodu, cukr a skořici. Zamícháme a zahříváme na mírném ohni (80st) po dobu asi 20 minut. Přimícháme alkohol a necháme 2 dny odstát.


Černá jeřabina - sirup za studena

Suroviny: na 1 litr šťávy z černé jeřabiny dáme 1-1,5 krystalového cukru a sáček kyseliny citrónové (20g)

Postup: Natrhané plody řádně očistíme od stopek a listí. Umyjeme několikrát ve studené vodě, pak je vybíráme sítkem z vody a dáváme do čisté nádoby. Na odšťavňovači plody rozdrtíme a zároveň získáme čistý 100% sirup - ten neředíme.

Vždy necháme odstát ve skleněné nádobě a sbíráme pěnu tak dlouho, až na povrchu není. Můžeme přelívat přes jemná sítka tam a zpět, vždy do čisté velké sklenice, až zmizí kal na povrchu sirupu.

Pak přidáme sáček kyseliny citrónové  a cukr, rozmícháváme občas do druhého dne, dokud se cukr nerozpustí.

Poté lijeme do sklenic - zalijeme 1 malou štamprlí lihu, vodky či rumu - pak šťáva nekvasí, láhev musí být naplněna až po hrdlo, alkoholem vytvoříme lihovou zátku, jelikož je líh lehčí, tak voda nepustí k sirupu vzduh a nakonec uzavřeme láhev zátkou.


Černá jeřabina - sirup za tepla

Suroviny: 2,5 kg jeřabin, 20 g kyseliny citrónové, 2 l vařící vody, 2 kg cukru

Postup: Jeřabiny očistíme, rozemeleme (doporučeno na masovém strojku), přelijeme horkou vodou a přidáme kys. citr., necháme stát do druhého dne. Pak přecedíe přes řídké plátno a na 1 kg šťávy dáme 1 kg cukru (nebo raději více). Přivedeme do varu (můžeme přidat Petol) a horké plníme do sklenic, uzavřeme a 20 minut sterilizujeme.


Švestková marmeláda

Suroviny: 1 kg švestek, 1 gelfix 2:1, 1/2 kg cukru, 1KL mleté skořice, 1/2 KL badyánu, 2 ks vanilkový cukr, rum

Postup: Vypeckované švestky pomeleme na masovém mlýnku s větším kolečkem. Vaříme dle postupu na Gelfixu, při vaření přidáme koření a vanilkový cukr. Dáme do skleniček a každou zalijeme trochou rumu. Uzavřeme, obrátíme na 5 minut dnem vzhůru.

Poznámka: Jednodušší než povidla a u nás každoročně první zmizí :-)


Švestkové čatní

Suroviny: 1 kg švestek, 6 jablek, 3 cibule, 150 g cukru, 1 zarovnaná lžíce soli, 1 lžíce mleté skořice, 1,5 lžičky mletého černého pepře, 15 hřebíčků, ocet dle chuti

Postup: Švestky vypeckujeme a přidáme neoloupané nařezané jablka a cibuli. Zalijeme vodou a rozvaříme. Rozmixujeme, přidáme ostatní ingredience a vaříme ještě asi 10 minut. Podle chuti přidáme ocet, podusíme ještě 5 minut. Vložíme do skleniček a sterilizujeme 15 minut od doby varu.