Nové recepty našich členů z výstavy 2017

CHILLI PASTY:

Sambal Oelek

Suroviny: 500g červených chilli papriček, 2 stébla citrónové šťávy, 6 stroužků česneku, čerstvý zázvor (5cm), 2 polévkové lžíce vinného octa,  1 polévková lžíce třtinového cukru, sůl, olej

Postup: z chilli papriček, citronely, česneku a zázvoru vytvoříme pastu. Do směsi přidáme vinný ocet, olej a zlehka orestujeme 2-3 minuty. Potom přidáme cukr a ještě chvíli orestujeme, dobře mícháme. Dochutí se citrónovou šťávou a solí, dáme do sklenic.


Red Death

Suroviny: 2kg červených kapií nakrájených na drobné kousky, 100g sušených papriček Naga Jolokia, hrubozrnná sůl, balsamikový ocet, pepř

Postup: Na dno čisté sklenice nasypeme cca 2cm kapií, lžičkou přisypeme sušenou chilli papričku, hrubozrnnou sůl a špetku pepře. Toto opakujeme. Pak se vše zalije balsamikovým octem. Přes vršek sklenice navlékneme kus dámské punčochy, převážeme a umístíme do chladu. Směs musí dýchat. Necháme týden odstát. Během druhého týdne je třeba směs 1x denně zamíchat. Po dvou týdnech směs pořádně rozmixujeme a plníme do sklenic.

Do těchto směsí nedávám konzervant, jen je zavařím 20 min. na 80°C.

Je to vhodné na dochucování grilovacích marinád a rozličných masových směsí.


CHILLI OMÁČKY:

Chilli - švestková omáčka

Suroviny: 1kg švestek, 4 oloupaná nakrájená jablka, 8 lžic vody, 8 lžic vinného octa, 2-8 chilli-Habanero, 2 lžíce celého barevného pepře, 6 lžic třtinového cukru, 1 lžička soli

Postup: Oloupaná jablka rozvařit ve vodě, přidáme vše ostatní a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Plníme do sklenic a sterilizujeme.


Medová chilli omáčka z rajčat a papriček Habanero

Suroviny: 2,5kg rajčat, 0,5kg červených kapií, 10 papriček Habanero, pepř, 7 stroužků česneku, 1,5 lžic estragonového vinného octa, 1 lžíce limetkové šťávy, 12 lžic medu, několik lžic třtinového cukru, špetka soli

Postup: Rajčata, kapie, Habanero, pepř, sůl, česnek zalijeme šálkem vody a uvedeme do varu. Směs necháme probublávat asi 30min. a mícháme. Potom umixujeme na jemnou omáčku. Přidáme vinný ocet a limetkovou šťávu a vaříme dalších 10min. Nakonec přidáme med, zamícháme. Třtinový cukr přidáváme postupně, ochutnáváme, aby se nepřesladila. Nakonec ještě vaříme 5min., dáme do sklenic.


Jemná medová chilli omáčka ze zralého manga a ananasu

Suroviny: 1 zralé mango, 1 větší zralý ananas, 5-8 papriček (Ravit), 3 bobule jalovce, pepř, špekta soli, 1 lžíce estragonového vinného octa, 1 lžíce limetkové šťávy, 4-5 lžic medu, několik lžic třtinového cukru

Postup: mango a ananas nakrájíme, přidáme papričky, rozmačkaný jalovec, nadrcený pepř a sůl. Uvedeme do varu a mírně vaříme 25min. Umixujeme. Znovu uvedeme do varu, přidáme vinný ocet a limetkovou šťávu a vaříme dalších 10min. Nakonec přidáme med a zamícháme, třtinový cukr přidáváme postupně podle chuti (8-12 lžic). Povaříme dalších 10min. Dáme do sklenic.

Všechny omáčky zavařuji 20min. na 80°C


Chilli plněné rozinkami v octovo medovém nálevu

Postup: Papričky naplníme rozinkami a zalijeme nálevem ze stejného množství medu, octu a vody, zavaříme.


Rajčatová hořčice

Suroviny: 1kg rajčat, 1kg papriky kapie, 1/2kg cibule, 3 feferonky, 1dcl oleje, 1dcl octu, 10dkg cukru, 1/2 deka

Postup: Vše nakrájet, dát do hrnce a povařit 1/2 hodiny. Rozmixovat, do sklenic a zavařit 15min. 80°C


Jablkový koláč s drobenkou

Suroviny: 2 hrnky pol. mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek oleje, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, hrnek mléka.

Postup: Smíchat, vylít na vymazaný nebo papírem vyložený plech, nastrouhat jablka, posypat rozinkami, skořicí, nahoru drobenku.


Fazolové brownies

Suroviny: 180g hl. mouky, 110g třtinový cukr, 2 banány, 1,5dcl sojové mléko, 50g (4 lžíce)kakaa, 1 prášek do pečiva, 500g vařených červených fazolí (2 konzervy).

Postup: Fazole slijeme, propláchneme, banány oloupeme, s mléke rozmixujeme do hladka.

Sypké smícháme zvlášť, pak smíchat sypkou a rozmixovanou část.

Na plech ve vrstvě 1 cm, středně velký plech. 30min. 180°C 


Cuketový džus

Suroviny: 2kg nakrájené cukety, 2 citrony, 2 pomeranče bez kůry a jader, 40g kys. citronové, 2l vody, 750g cukru

7l minerálky na rozředění (neperlivé)

Postup: Nakrájené cukety bez jader plus ostatní suroviny vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme a zředíme. Přes sítko přecedíme a plníme do lahví. Dáme do chladna.


Pečený čaj 2. varianta

Suroviny: ovoce- jablka na kostky, ostružin, borůvky, rybíz; třtinový cukr 1:1 k ovoci; koření: skořice (polámaná na kousky), hřebíček, badyán, anýz, kardamon (vcelku)

Postup: Do hlubokého plechu promíchat ovoce s cukrem a kořením. Dát do trouby, když se cukr rozpustí a ovoce pustí šťávu, přelije se do sklenic, které se nechají dnem vzhůru vychladit. Podáváme několik lžic do hrnku, zalít horkou vodou.


Cuketový džem se zázvorem

Suroviny: 1kg očištěné cukety, 2ks velké citrony (šťáva), 30g čerstvý zázvor (očištěný), 500g krystalového cukru, 1balení želírovacího přípravku s pektinem 2:1

Postup: Očištěné a nakrájené cukety, citronovu šťávu a trochu cukru 2-3 lžíce, dáme do hrnce se silným dnem a za stálého míchání pomalu vaříme dokud cuketa nezměkne. Těsně před vypnutím přidáme na jemno nastrouhaný zázvor a zamícháme. Vypneme, necháme chvíli vychladnout (5min), a pak rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou masu. Dále postupujeme dle návodu na obalu želírovacího přípravku.

Na závěr můžete do džemu přidat trochu kyselin citronové, džem bude hustší.


Borůvková marmeláda - varianta 1

Suroviny: 1kg borůvek, 1kg cukru, Gelfix, špetka mleté skořice, 1 hřebíček

Postup: Umyté borůvky dáme do hrnce s cukrem, přidáme gelfix, skořici a hřebíček. Přivedeme k varu a promícháme. Když máme správnou hustotu, odebereme případnou pěnu a plníme do sklenic.


Borůvková marmeláda - varianta 2

Suroviny: 1kg borůvek, cukr, Gelfix

Postup: Borůvky nasypeme do hrnce, podlijeme trochou vody a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut. Gelfix smícháme se dvěmi lžícemi cukru a přidáme do směsi. Dále přidáme kys. citrónovou a cukru dle chuti. Vaříme asi 10 min. dle hustoty. Nakonec plníme do vyhřátých skleniček, uzavřeme a necháme vychladit dnem vzhůru.


Domácí majonéza

Suroviny: 250ml mléka, 400ml řepkového oleje, sůl, mletý pepř, 3-4 stroužky česneku, vinný ocet 4 lžíce

Postup: Do mléka dáme česnek a vinný ocet. Začneme ručním mixérem šlehat a pomalu přidáváme olej, směs postupně houstne. Osolíme a opepříme dle chuti, vhodná je i nějaká bylinka (pažitka, petrželka, celer). Majonéza vydrží v lednici několik dní.


Domácí lečo na sladko

Suroviny: 500g rajčat, 250g bílé papriky, 3-4 velké cibule, pepř černý celý (cca 5 kuliček), nové koření (cca 5 kuliček), bobkový list (2ks), cukr, sůl, olej nebo sádlo, plnotučná hořčice

Postup: Cibuli nakrájíme na tenké proužky, které necháme na sádle zesklovatět. Přidáme na kousky nakrájená rajčata a papriky. Vše podlijeme trochou vody, přidáme bobkový list, pepř, nové koření, sůl, cukr a necháme dusit doměkka. Pro zahuštění je možné použít jednu lžičku plnotučné hořčice.


Domácí lečo pikant

Suroviny: 500g rajčat, 250g bílé papriky, 2-3 chilli papričky, 3-4 velké cibule, pepř černý celý (cca 5 kuliček), nové koření (cca 5 kuliček), bobkový list (2ks), cukr, sůl, olej nebo sádlo, plnotučná hořčice

Postup: Cibuli nakrájíme na tenké proužky, které necháme na sádle zesklovatět. Přidáme na kousky nakrájená rajčata a papriky. Vše podlijeme trochou vody, přidáme bobkový list, pepř, nové koření, sůl, cukr a najemno nasekané kousky chilli papriček. Necháme dusit doměkka. Pro zahuštění je možné použít jednu lžičku plnotučné hořčice. 


POMAZÁNKY:

Bazalková pomazánka

Suroviny: pomazánkové máslo, bazalka najemno nakrájená (může se podrtit v hmoždíři), česnek, sůl, pepř, trochu majonézy


Pomazánka z řapíkatého celeru

Suroviny:1ks řapíkatého celeru,1ks pomazánkového másla,2ks taveného sýru,1lžíce tatarky,1stroužek česneku,sůl,pepř,rybí koření

Postup: řapíkatý celer najemno nastrouháme na struhadle společně se stroužkem česneku, přidáme pomazánkové máslo,tavené sýry,1 lžíci tatarky a dobře rozmícháme nebo rozmixujeme, pak dochutíme solí.


Celerová pomazánka - varianta 2

Suroviny: 1ks středního celeru, jemný tavený sýr nebo jogurt, nebo tatarka (dle chuti), sůl, koření dle chuti, možno měkký salám

Postup: Celer nastrouhat najemno, přidat jemný tavený sýr (jogurt, tatarku), promíchat, dochutit dle zvyku, možno přidat měkký salám.


Cukeťák - 2. varianta

Suroviny: 1 menší cukina, 1 větší brambor (strouhat na hrubém struhadle), 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 hrnku hladké mouky, 1/2 hrnku oleje, 4 celá vejce, 1 prášek do pečiva, 1 větší cibule, 5 stroužků česneku, 15dkg nastrouhaného tvrdého sýru, 20dkg nastrouhaného měkkého salámu, majoránka, kmín, sůl, pepř, houby

Postup: vše smícháme dohromady, nalijeme na vymazaný plech sádlem. Pečeme při 180°C dozlatova.


Šarišské zelí

Suroviny: 1 menší hlávka zelí, 1 větší cibule, 3-4 oloupaná rajčata, 3-4 bílé nebo žluté papriky

Postup: Do uvařeného a zcezeného zelí vmícháme cibuli a papriky, které jsme si podusili na oleji a vodě. Poté přidáme nakrájená rajčata a zelí zahustíme a ochutíme dle chuti (ocet, sůl)


Cuketové zelí

Suroviny: 1 větší cuketa, slanina, 2ks cibule, sůl, pepř, ocet, sádlo, cukr, hl. mouka

Postup: Cuketu si očistíme, vydlabeme jádra, a kousky cukety nastrouháme na struhadle s většími oky. Na sádle si zpěníme slaninu nakrájenou na kostičky společně s nakrájenou cibulkou, pak přidáme nastrouhanou cuketu, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody a dusíme za stáleho míchání cca 10min. Aby se nám cuketa nerozvařila, dle potřeby můžeme zaprášit hladkou moukou, ale nemusíme. Dochutíme octem, popřípadě cukrem.


Pečená rajčata

Suroviny: rajčata, třtinový cukr, balzamikový ocet, olivový olej

Postup: Rajčata rozpůlíme, vložíme na plech s pečícím papírem, osolíme, posypeme třtinovým cukrem, přiměřeně pokapeme balzamikovým octem a olivovým olejem. Vložíme do vyhřáté trouby na 150°C, po 30 min. stáhneme na 120°C a sušíme. Hotové jsou podle velikosti, cherry rajčata za 3 hodiny, větší 3-5 hodin. Plní se do sklenic s česnekem a tymiánem, zalijí se olivovým olejem. Zavařujeme 15 min. na 80°C. Z 5 plechů jsme udělali 11 skleniček 210 ml.


Bazalkové pesto

Suroviny: 40g lístků bazalky, 40g parmazám (Gran Padano), 80g olivový olej, česnek dle chuti

Postup: Omytou bazalku společně s jemně nastrouhaným sýrem, polovinou olivového oleje a česnekem mixovat a postupně přidávat druhou polovinu oleje. Možno různě přikořenit, není nutné. Uchovávat v menších skleničkách v lednici.


Cuketové kuličky

Suroviny: polovina větší cukety, přibližně stejné množství tvrdého sýra, 2 vejce, strouhanka, sůl, (koření dle chuti)

Postup: cuketu nastrouháme, při větším množství tekutiny slijeme, smícháme s nastrouhaným sýrem, vajíčky a strouhankou. Smísíme do vláčného těsta, okořeníme dle chuti, uděláme menší kuličky, opékáme v oleji.


Jablkovo-ořechový řez

Suroviny: 150g mletého cukru, 250g pol.mouky, 2 vejce, 1 lžíce kakaa, 200ml oleje, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, 1/4l mléka, 350g nastrouhaných jablek, 100-150g nasekaných ořechů

Poleva: 80g másla, 80g mletého cukru, 1/2 pudingového prášku, 1,5 lžic horké vody, 1 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa

Postup: Cukr (i vanilkový), mouku, vejce, olej, kakao, rum, mléko a prášek do pečiva smícháme a vše vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Přidáme vrstvu nastrouhaných jablek a ořechů. Upečeme. Vychladlý moučník polijeme polevou.


Cuketovo-čokoládový koláč

Suroviny: 40dkg cukety jemně nastrouhané a nevymačkané, 35dkg pol. mouky, 30dkg cukru krupice, 3 celá vejce, 5 lžic oleje, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce tmavého kakaa

Postup: Vše smícháme a pečeme 15 minut.


Rybízové víno (10 litrový demižon)

Suroviny: 2,5 l rozmačkaného rybízu, 4 l svařené vody s 1,5 kg cukru, 1 balíček vinných kvasinek

Postup: rozmačkaný rybíz nalijeme do demižonu a necháme 1 až 2 dny rozkvasit. Poté nasypeme kvasinky, zalijeme vychladlou sladkou vodou a uzavřeme zátkou s bublátkem. To pak zakapeme voskem a necháme stát při pokojové teplotě. Až přestane bublat asi po 1 až 1,5 měsíci slijeme kal, pokud je třeba dosladíme a opět uzavřeme asi tak na 14 dní.


Štáva z červené řepy - 2. varianta

Postup: 1 a 1/2kg červené řepy-očistit, nastrouhat, vaříme 1 hodinu ve 4 litrech vody. Pak scedíme a přelijeme přes plenu, na 1l dáme 1kg cukru, převaříme, přidáme 8dkg kys.citrónové plus trochu konzervačního prostředku rozmíchaného v trošce rumu, přidáme 1 aróma (malina, griotka, višeň nebo jahoda), zamícháme a nalijeme do vyhřátých sklenic a zazátkujeme.


Dýňový džus

Suroviny: 3kg dýně, 2 1/2l vody, 1 polévková lžíce kys. citrónové, 2 celé citróny a pomeranč (nakrájet i se slupkou), 1,2kg cukru-vše hodinu vařit

Postup: po hodinovém vaření rozmixujeme, přecedíme přes síto, přidáme 10l vody (převařené + 1 šťávu citron nebo pomeranč). Horké nalijeme do plastových lahví a zazátkujeme.


Malinová šťáva

Suroviny: 2kg malin, 2l vody, 4dkg kys. citrónové

Postup: Vše se zamíchá a nechá se do druhého dne stát. Pak se přecedí přes síto a potom přes plenu. Na překapanou 1l šťávu se dá 1kg cukru, vaří se 10min., nakonec se přidá trochu konzervačního přípravku. Horké se lije do vyhřátých sklenic a zazátkuje.


Rybízová šťáva

Postup: Na 3l čisté šťávy se přilije 2l vody a nechá se 10min. vařit, pak se přidá 5kg cukru, 5dkg kys. citrónové, přivedeme do varu a necháme 5min. vřít. Nakonec se přidá 1/2 lžičky konzervačního přípravku rozpuštěného v trošce vody nebo rumu. Horké se lije do vyhřátých sklenic a zazátkuje.


Jablečná šťáva

Postup: 3l šťávy (moštu) přecedíme přes plenu, 2l vody převaříme, přidáme 5kg cukru, 5dkg kys. citrónové, vše převaříme a dáme do vyhřátých sklenic a zazátkujeme.


Domácí víno z hroznů

Postup:  Z nasbíraného vína asi dva 10l kyble je třeba otrhat bobule a lehce je propláchnout. Z bobulí se vylisuje šťáva ručně nebo lisem. Vylisované bobule dám do připraveného demižónu. Šťávu asi 6 litrů dáme do hrnce, přidáme asi 1,5kg cukru dle sladkosti bobulí a připravené kvasinky. To vše při teplotě 80°C promícháme, necháme vychladnout a vlijeme do demižónu. Přidáme 5-6 litrů vody, dáme bublák. Víno při pokojové teplotě bublá 2-3 týdny. Lisované hrozny spadnou ke dnu. Poté víno stáhneme, bobule vytáhneme a demižón vyčistíme. Víno dáme zpět, dle chuti přidáme cukr a kvasinky. Dáme bublat a už jen čekat.